Подложката е задължителен елемент при поставянето на ламинат, независимо каква е основата на пода. Служи за топло-, шумо- и влагоизолация, поема част от неравностите на пода и може да се използва за повишаване нивото на пода - тези са критериите, по които да изберем подходящата подложка.

Основните видове подложки, които се използват при монтажа на ламиниран паркет, са:

- полиетиленова подложка /на руло/ - 2мм., 3мм., 5мм. - материалът е паронепропусклив, гъвкав, устойчив на микроорганизми и плесени.

- екструдиран полистирол XPS (фибранова подложка) - 3мм., 5мм., 8мм., 10мм. - представлява твърда пяна във формата на плоскости.

Отличен топло- и шумоизолатор. Висока механична устойчивост на натиск и деформация при дългогодишна употреба. Ниска влагоабсорбация.

 

- полиетиленова подложка с покритие от алуминиево фолио /на руло/ - 2мм., 3мм. - поставя се с фолиото към основата, осигурява по-добра топло- и влагоизолация.

- кокосова подложка - с дебелина 5 мм., направена от естествени материали - дървесни стърготини и частици. Свойствата и са подобни на тези на фибрановите подложки, като основно осигурява висока степен на шумоизолация.

- XPS подложка за подово отопление - с дебелина 1,8 мм. и специална перфорация на плоскостите, осигуряваща въздушна циркулация на топлината.