ПОЧИСТВАНЕ / ПОДДРЪЖКА

 

По правило пода, „облечен” с ламиниран паркет, е лесен за поддръжка. Покритието е антистатично и непромокаемо, което го прави подходящ и за хора, страдащи от алергии. 

За да си гарантирате по-дългосрочно ползване в безупречен вид на ламинирания паркет, е добре да спазвате следните няколко инструкции и препоръки на производителите:

  • За ежедневно премахване на прах и мръсотия просто минете с прахосмукачка/ метла/четка за под или забършете на сухо паркета. При необходимост  след това може да измиете с навлажнена микрофибърна кърпа /моп/, но задължително добре изцедена.  Това е ключов момент и най-често допускана грешка, тъй като честото мокро почистване /миене/ увеличава риска от проникване на влага на мястото на сглобката, по-бързото и захабяване и подуване.

        

  • Ако сте се оборудвали с модерните напоследък роботизирани прахосмукачки, те също чудесно се справят с почистването на подовата настилка. Успяват да се вмъкнат под легла, дивани и др. мебели и ви спестяват усилия и време.

    

  • Използвайте специализирани почистващи препарати и дезинфектанти за ламиниран паркет, съчетани с подходящи мопове.
  • Никога не използвайте телени четки, абразивни почистващи препарати и гъби или препарати с високо съдържание на амоняк или хлор.
  • За премахване на по-упорити петна като боя, мастило, маркер, червило или лак за нокти например, използвайте чиста кърпа, напоена с минимално количество органичен разтворител /като ацетон или коресилин/, след което избършете с леко навлажнен парцал.

  

  • Използвайте предпазни филцови /или друг вид/ подложки за мебели - крака на столове, маси, бюра, шкафове, бюфети, уреди и т.н. Те предпазват пода от надраскване и спомагат за по-лесното местене на мебелите. Колелцата на офис столовете трябва да бъдат гумирани или силиконови, или да се използва специална подложка под стола.

   

  • Когато местите мебели, без значение колко тежки, не ги влачете и бутайте по ламината, за да не причините щети и дълбоки драскотини, Проверете ги за остри ръбове, стърчащи видии или полепнали песъчинки. Повдигнете или подложете мека кърпа.

  

  • Пред входните врати осигурете качествени изтривалки, за да предотвратите внасянето и попадането на песъчинки, камъчета и мръсотии по пода.

    

  • Поддържайте ниво на влажност между 40 и 60 % в помещенията през цялата година, за да намалите възможността от разширяване и свиване на подовата настилка.

 

  • Ако имате домашни любимци, съобразете и тяхното присъствие при избора на ламиниран паркет – висок клас на износоустойчивост и защита против хлъзгане R10. За да намалите вероятността от надраскване, полагайте  редовна грижа за ноктите на вашите домашни любимци.